Szent Család Katolikus Óvoda, Vác

More Website Templates @ TemplateMonster.com - December 16, 2013!

Csoportjaik:

 

Nevelési elveink:

Óvodánk programja „Néphagyomány életető és keresztény hitre nevelési program”. Célunk, hogy óvjuk és gyarapítsuk azokat a hagyományokat, amelyeket közösségünk a szülőkkel, az egyházközséggel és az iskolák nevelőtestületeivel együttműködve fennállása során kialakított. Családias légkörben, vallásos lelkülettel várjuk a hozzánk érkező gyermekeket.
Fontosnak tartjuk, hogy megalapozzuk a gyermekek nemzeti identitását, megismerjék nemzetünk értékeit, népi kultúráját, regionális hagyományainkat és magukévá tegyék azokat.
Fontos számunkra a gyerekek szabad játéka, szerepjátéka, melyek jelentősen hozzájárulnak személyiségük fejlődéséhez. A gyermekek személyiségének sokoldalú formálása: érzelmi, értelmi, testi-szociális fejlesztése és az egyéni képességek tudatos kialakítását szem előtt tartjuk. Változatos és sokféle tevékenységet kínálunk a gyerekek számára, melyben fejlődnek szociális képességeik, bővülnek ismereteik, erkölcsi értékrendjük, fejlődik mozgásuk és alakul helyes én-képük. A szabad játékon keresztül tanulják meg a szimbolikus gondolkodást, melynek a későbbi iskolai tanulásban lesz jelentősége. Tevékenységek feldolgozása komplex formában valósul meg.
Kiemelt fontosságú számunkra keresztény óvodaként a hit alapvető ismereteinek közvetítése, az erkölcsi nevelés, a keresztény értékek megélése és megvalósulása valamint megtanítani a gyermekeket rácsodálkozni a teremtett világra. A hit átadása sokféle tevékenységbe nyilvánul meg (Pl: Csendes percek, Templomlátogatás, Terményáldás, Ovis mise). Az óvodáskorú gyermekek életkori sajátosságaira építve a napi tevékenységeinket is áthatja a keresztény szellemiség.

Hagyományos programjaink az év során:
Veni Sancte (évnyitó szentmise), Havonta óvodás szentmise, Szűzanya köszöntése a templomban, Szüreti Gála, Közlekedési nap, Csoportkirándulás (ősszel és tavasszal), Terményáldás, Alma- és szőlőszüret, Márton napi lámpás felvonulás, Templomlátogatás (Templomunk az Isten háza), Játékdélután (Adventi készülődés), Lelkigyakorlat a szülőkkel, Mikulásünnepség (bábozás a gyerekeknek), Szent Család ünnep (Betlehemes játék), Karácsonyi ünnepség, Házszentelés, Farsang, Balázs áldás, Téltemetés, Hamvazkodás, Március 15. Nemzeti Ünnep, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe (templomlátogatás), Húsvét, Apák napja, Anyák napja, Gyerekhét, Családi nap, Búcsúztató, Évközben születésnapok, névnapok megünneplése.
Emellett színházi és zenés, valamint ismeretterjesztő előadásokon való részvétel, tanulmányi séták.
Óvodai tehetséggondozás keretében: Bozsik foci, Zeneovi, Néptánc, Kézműves műhely.

Közösségi nevelésre való törekvéseink:
A gyermekek közötti baráti kapcsolatokat, a csoporthoz való tartozást közös játékokkal, csendes percekkel, közösen átélt élményekkel erősítjük. A Gyermekhét keretében változatos programokat tervezünk és szervezünk, illetve egy egész napos kirándulásra visszük őket, ahol gazdag élményeket élünk át együtt.
Sokan félnek a vegyes életkorú csoporttól. Miért jó vegyes életkorú gyermekek csoportjába járni?
A vegyes életkorú csoportokban gazdagabb lehetőség kínálkozik a szocializáció fejlesztésére, a gyermekek közötti társas kapcsolatok alakítására. A mindennapi együttélés folyamán természetessé válik a segítésnyújtás, az udvariasság, a másokhoz való alkalmazkodóképesség fejlődése.
Kisgyermekkorban a minta utáni tanulás meghatározó a tanulási folyamatban. Az óvodai csoportokban az életkori sajátosságoknak megfelelően kialakított szokás és normarendszer segíti a gyermekek fejlődését. A nagyobbaktól látott folyamatos minta gyorsítja a tevékenységek elsajátításának ütemét, könnyebben boldogulnak különböző helyzetekben pl. mosdóban, öltözködésnél, étkezésnél, tevékenységváltásnál. A kommunikációs minta segíti a gyermekek beszédkészség-fejlődését, konfliktuskezelését. A játéklehetőségek tágabb teret nyitnak az együttjátszással. A képességek fejlődését segíti a többféle korosztály részére folyamatosan jelenlévő eszközrendszer, amelyből minden gyermek érdeklődésének megfelelően választhat.
Vegyes életkorú gyermekek csoportjában az iskolába járás alól egy évig felmentett gyermekek továbbra is a megszokott személyekkel, az ismerős környezetben maradnak.
Óvodánk iránt érdeklődők részére a beiratkozást megelőzően minden évben nyílt napot tartunk, hogy segítségükre legyünk az óvodaválasztásban.
Tornatermünkben a mindennapos testnevelés, az egészségfejlesztő mozgás, az egészséges életmódra nevelés jegyében, minden korosztály számára fejlesztést biztosítunk. A csoportos testmozgáson minden óvodásunk a saját óvónénijével differenciált fejlesztésben részesül.


Sószoba:
Óvodánkban sószoba működik.
Nagyon sok a téli időszakban a gyerekek felső légúti megbetegedése, a szülők is sokszor nehezen tudják megoldani, hogy hiányozzanak a munkából, ezért felvetődött az a gondolat, hogy jó lenne az intézményben egy sószoba kialakítása.
A sós levegő jótékony hatással van a légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére. A sóterápia a megelőzésben, prevencióban is kiemelkedő jelentőségű lehet.
A só tisztítja a tüdőt, a hörgőket. A sóterápiával közvetetten erősíthető az immunrendszer is. 
A párásító készülék, segítségével a levegőbe telített sós vizes oldatot porlasztunk, mely hatékonyabbá teszi a sóterápiát.